Bejelentkezés


Regisztráció
Gyorskeresés

Multimódusú és egymódusú optikai kábelek
 
Egyik alapvető kritériuma az optikai berendezések ismertetőjelei közül az egyik a száloptikának a fajtája, amellyel az működik. A fő szempont az optikai kábel magjában lévő fény továbbításának a módja - egymódusú vagy multimódusú.
 
Az optikai kábel három lényeges részből tevődik össze és közben speciális funkciókat lát el:
 
 • mag,
 • védőréteg bevonat,
 • puffer bevonat.
 
000102010307
Egy rost szerkezete áll
1. mag
2. bevonat
3. puffer bevonat

 
Az optikai kábeleken a fény továbbítása a teljes belső visszatükröződés, visszaverődés jelenségén alapszik. A magot általában adalékanyagú "szennyezett" üvegből készítik, (pl. GeO2 + SiO2), a központi részén halad keresztül a fény, amíg a rostbevonat tiszta üvegből készül. (SiO2). Az anyagok ilyen kombinációja szabja meg a fénytörésük indexét. A teljes belső visszatükröződés megvalósításához a bevonatnak a fénytörésindexénél (tiszta üveg) alacsonyabbnak kell lennie, mint a mag törésmutatójának (adalékanyagos üveg). A pufferbevonat körbeveszi a a rostot, amely általában egy hőre lágyuló anyagból és különleges gélekből készül, ami megvédi a rostot a mechanikus sérülésektől.
 
A fő különbség az egymódusú és multimódusú száloptikai kábel között a fénytovábbítás útja a rostmagban. Egy multimódusú rostmag sokféle módot továbbít (leegyszerűsítve - a fény sugárnyalábjai ugyanazon hullámhosszon). A multimódus megtöbbszörözése modális szétszóródást okoz, amelyiknél a trend megfordulhat és a tartomány egy jelentős csökkenésére, vagy a jelátviteli sebességre hatással lehet. Egyszerűen, a jel egy időben terjed, mert az optikai jel terjedési sebessége nem ugyanaz a módok közül mindegyiknél a különböző útvonalhosszak miatt az adó és a vevőkészülék között, mivel a fény eredeti visszatükröződése a különböző szögekből sugárzik a mag határán.
 
A modális szétszóródás jelenségét gyakorlatilag kiküszöböli egy egymódusú rost-mag amelyik a fényt csak egy módon továbbítja egy speciális hullámhosszal. Egy egymódusú kábel esetében, a fényhullámok majdnem párhuzamosan a rost tengelyével terjednek. Adatarányokat az egymódusú optikai kábelekben a terjedés polarizációja és kromatikus szétszóródás határozza meg. A kromatikus szétszórás az anyag szétszóródásának egy kombinációja és a hullámvezető azaz a rost szóródása. A jelenségek a jel romlásához vezetnek amiatt, hogy késedelmet okoznak az érkezésnél az idő és a jel különböző összetevői között, mindazonáltal nem hatnak a jelminőségre annyira jelentősen, mint a multimódusú rostok esetében. A fényszóródás az eltolt rostoknál és a nem nulla szóródású eltolt rostoknál is vannak, a hullámvezető szétszóródását gyakorlatilag a harmadik továbbítási ablakban kiküszöbölik (1550 nm).
 
000102010306
A fény terjedése az optikai kábelekben:
1 - multimódusú optikai kábel, 
2 - egymódusú optikai kábel.

 
Multimódusú és az egymódusú kábelek magjai átmérőben különböznek egymástól. Az egymódusú magja általában 8 - 10 mikrométer között van (jellemzően 9 um), amíg egy multimódusúnak a magja 62.5, vagy 50 mikrométer. Mindkét esetben a bevonat tipikus átmérője 125 mikrométer.

 
A kábelek közt látható különbség nincs - a telepítőknek figyelni kell a kábelek jelzésére és az együttműködő berendezésekre. A legtöbb esetben, az optikai kábelek számára készült csatlakozók, mechanikai és hegesztő eszközök mindkét fajtára alkalmasak használatra. A telepítőknek gondosan ki kell választani a megfelelő aktív eszközöket, optikai kábeleket és tartozékokat. 

 
Az egymódusú optikai kábel nagy előnye a jelek átvitele, továbbítása (regeneráció nélkül) 120 kilométer távolságig. A multimódusú rostok esetében a maximális továbbítási tartomány 2 kilométer. Természetesen a tényleges hatótávolságot meghatározzák az alkalmazott optikai eszközök és azok paraméterei.
 
Miért érdemes az optikai kábeleket használni:
 
 • nagyobb tömegű információátvitel egyetlen roston
 • jelek nagyobb távolságokra történő küldésének lehetősége az optikai kábelek alacsony gyengülése miatt
 • teljes elektromágneses zavarokkal szembeni ellenállás
 • a kicsi súly és a kis méretek
 • nincs áramütés, vagy gyulladási veszély
 • időjárással és környezeti hatásokkal szembeni ellenállás (páratartalom, elektrosztatikus kisülések és mások)
 • viszonylag alacsony és folyamatosan csökkenő árak
 • magas megbízhatóság